Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pasukan Kadet Bersatu Malaysia : Pakai Seragam Tentera

Posted by PKBM 11:09 PG, under | 1 comment

Dulu-dulu tak ada PLKN. Kalau nak merasa gaya hidup tentera semasa masih di sekolah, satu sahaja caranya. Sertai PKBM. Atau Pasukan Kadet Bersatu Malaysia. Inilah kisahnya ..

Setelah beberapa minggu menjadi pelajar Sekolah Teknik, kehidupan di asrama yang saya lalui tidaklah teruk sangat. Ya, itu mungkin kerana saya tinggal di asrama luar yang persekitarannya tidak sama dengan asrama sekolah. Rutin juga semakin pelbagai, aktiviti sukan dan ko-kurikulum juga semakin rancak pada minggu-minggu berikutnya, khasnya selepas tamat minggu orientasi. Inilah yang ingin saya tuliskan. Tentang satu aktiviti ko-kurikulum yang menjadi kenangan sepanjang hidup saya.

Sebelum ini pernah saya tuliskan tentang cubaan memohon ke Maktab Tentera Diraja (dan tidak berjaya kemudiannya), juga tentang rasa kurang seronok semasa memasuki Sekolah Menengah Jalan Cochrane, tahun 1986 kerana belum terdapatnya kadet tentera di sana.
Di sini, tidak disangka-sangka saya ditemukan dengan sesuatu yang telah lama saya tunggu-tunggu. Gembira benar hati saya mengetahui bahawa salah satu pilihan aktiviti beruniform di Teknik Melaka ialah Pasukan Kadet Bersatu Malaysia.


Dalam perhimpunan pagi di satu hari, seorang pengawas telah mengumumkan tentang pengambilan anggota baru kadet yang akan diadakan pada waktu rehat. Sebaik loceng rehat dibunyikan, kira-kira 50 orang pelajar junior termasuk saya bergegas ke tempat yang ditetapkan iaitu berhampiran bengkel kejuruteraan.

Kami diberi ujian asas kawad oleh beberapa kadet senior. Hampir kesemuanya berjaya  kecuali mereka yang ‘kawad robot’ iaitu berjalan dengan kaki kiri sambil menghayun tangan kiri. Lucu juga melihatkan situasi itu.
Secara amnya, risiko menganggotai pasukan kadet sebenarnya adalah sama sahaja seperti menjadi ‘anggota tentera’ sebenar. Ini kerana setiap pelajar yang ingin memasuki pasukan kadet perlu menurunkan akuan diberikan sehelai borang Angkatan Tentera bahawa sanggup menjalani apa-apa latihan dan tidak akan menyalahkan kerajaan sekiranya berlaku kehilangan nyawa. Borang itu juga dikenali dengan nama ‘borang mati’. Menggigil juga masa nak sign borang itu.

Selepas menandatangani borang itu, kadet-kadet baru dibawa menjalani pemeriksaan kesihatan dan kecergasan fizikal di Kem Terendak. Pada masa itu kadet Teknik Melaka di bawah pentadbiran Rejimen Askar Melayu yang berpangkalan di sana. Saya tidak ingat pula RAMD Batalion ke berapa yang bertugas di Kem Terendak pada masa itu.

Yang seronoknya ialah bila kadet-kadet baru diberikan pelepasan dari waktu sekolah untuk menjalani pemeriksaan kesihatan dan kecergasan fizikal di kem. Kami dibawa menaiki trak dari sekolah. Daoat naik trak dan tak masuk kelas, itulah yang seronoknya.

Dalam pemeriksaan kesihatan itu, beberapa orang lagi kawan-kawan terpaksa ditolak penyertaan mereka kerana tidak melepasi beberapa ujian terutamanya yang ‘colour blind’. Selepas pulang dari pemeriksaan tersebut, kumpulan yang berjaya itu dengan diberikan nombor tentera dan dengan itu rasmilah kami menjadi ‘anggota tentera di bawah umur’.Selepas itu, mulalah kami menjalani latihan ketenteraan seperti kawad kaki, kawad senjata, membuka/memasang senjata dan latihan menembak mengikut jadual yang ditetapkan. Latihan dijalankan dua kali seminggu iaitu hari Selasa dan Khamis bermula selepas makan tengahari hinggalah petang. Lokasi padang kawad pada ketika itu ialah bangunan kantin sekolah yang terdapat pada hari ini.
 
Dalam menjalani latihan kadet ini, banyak juga kenangan yang mencuit hati. Berbagai-bagai ragam berlaku khasnya kesilapan semasa dalam berbaris dan berkawad. Dimarah oleh jurulatih dengan perkataan seperti ‘bodoh, lembu, sakai, mangkuk, jin, setan, kayu, badol’ adalah sesuatu yang biasa diterima.

Semasa berkawad antara yang tak boleh dilupakan jika diperintah membuat ‘hentak kaki’ atau ‘short and sharp’ di tengah-tengah panas serta dalam masa yang panjang. ‘Short and sharp’ dalam Bahasa Melayu bermaksud kawad langkah pendek dan tajam.

Biasanya semasa latihan kawad, jurulatih memang gemar ‘mendera’ budak-budak kadet dengan ‘hentak kaki’ atau ‘langkah pendek dan tajam’ atau ‘short and sharp’. Bila diberi perintah tersebut, biasanya mahu juga hampir satu jam. Mungkin ‘dugaan’ itu tidaklah seberat mana kalau dibandingkan dengan seorang anggota tentera sebenar. Tapi kalau diingat-ingatkan semula, bila berkawad langkah pendek dan tajam sahaja ramailah yang mengeluh dan berdoa agar tidak muntah. Hinggakan langit biru yang sangat cerah pun dirasakan seperti gelap tidak bermatahari. Memang tersenyum sendirian bila diingat semula.

Setiap kali sebelum latihan kadet diadakan, pada malam sebelumnya kami berkumpul beramai-ramai untuk mengilatkan kasut. Biasanya selepas prep malam tamat. Suasana dirasakan ceria bagaikan di berek tentera sahaja gayanya. Walaupun latihan yang dijalani pasti akan sentiasa meletihkan serta mencabar mental dan fizikal, namun hari Selasa dan Khamis sentiasa dinantikan oleh semua anggota kadet.

Pasukan kadet Teknik Melaka diberi penghormatan setiap tahun untuk menyertai perbarisan Hari Kebangsaan bersama-sama kadet dari sekolah lain. Saya sempat menyertai perbarisan yang diadakan pada tahun 1990. Sehingga tahun itu, keanggotaan kadet di Teknik Melaka berkekuatan dua platun (satu platun 30-40 orang) iaitu masing-masing satu platun senior dan junior.

Aktiviti ketenteraan yang kami jalani telah menanamkan semangat patriotik yang sangat subur dalam jiwa kami. Sehinggakan ada di antara kami yang mula melupakan cita-cita sebelum masuk sekolah teknik seperti arkitek, jurutera atau doktor dan mula memasang keinginan untuk menyertai tentera. Ramai juga lepasan Teknik Melaka yang telah berjaya menyertai Angkatan Tentera Malaysia baik dalam cabang darat, laut dan udara. Malah, telah ada juga yang terkorban dalam menjalankan tugas.

1 ulasan:

96/97 STM bawah kor 10 jurutera PARA.. Yg saya ingat Sarjan Tukiman

Catat Ulasan

Tags

Blog Archive

Arkib Blog